5 redenen om een ​​dutje te doen als je moe bent

Ik moet toegeven dat ik nooit een grote fan ben geweest van dutjes. Zelfs als ik voel uitgeput, het is moeilijk voor mij om midden op de dag in slaap te vallen, en zelfs als ik doen Als ik een dutje kan doen, word ik altijd suf en gedesoriënteerd wakker. Mijn anti-dutje houding verbijstert mijn man en dochter, die allebei meer pro-dutjes (en pro-slaap in het algemeen) zijn dan wie dan ook die ik ken!

Verwant: Dit is de beste doe-het-zelfzaak voor mensen die moeite hebben om in slaap te vallen

Maar ook al hou ik er persoonlijk niet van om dutjes te doen, dat betekent niet dat ik denk dat ze zinloos zijn. Ik heb onlangs zelfs een aantal interessante voordelen van dutjes leren kennen, waardoor ik wou dat ik er beter in was!

Dus ik dacht dat ik die informatie op zijn minst in de post van vandaag aan je zou kunnen doorgeven. Daarom deel ik vandaag 5 voordelen die je kunt ervaren als je een dutje doet als je je slaperig voelt, samen met een paar bonustips om het meeste uit elke minuut te halen.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik voel me al meer uitgerust! 😉

5 redenen om een ​​dutje te doen als je moe bent

powernap

1. Verbetert mentale prestaties

Een dutje doen als je je moe voelt, kan je mentale prestaties verbeteren. U kunt zich alerter voelen of verbeteringen in uw kortetermijngeheugen opmerken.

powernap

2. Verbetert de fysieke prestaties

Een snelle powernap doen kan ook fysieke voordelen hebben. Een onderzoek uit 2007 ontdekte dat deelnemers die een dutje deden na een nacht met beperkte slaap, snellere sprinttijden registreerden dan hun tegenhangers die geen dutje deden.

powernap

3. Vermindert stress en angst

Na een nacht van beperkte of slechte slaap, produceert je lichaam het stresshormoon noradrenaline, dat bijdraagt ​​aan het vermoeide en lethargische gevoel dat we allemaal associëren met slaapgebrek. Maar een middagdutje doen kan helpen om je niveaus van noradrenaline en andere stresshormonen in balans te brengen, en uiteindelijk helpen om je in een beter humeur en mentale toestand te brengen.

powernap

4. Vermindert hunkeren naar eten

Ben je vatbaar voor de “middagslaapjes?” Het kan een natuurlijk gevolg zijn van het spijsverteringsproces, maar die energiecrash na de lunch kan ervoor zorgen dat je naar junkfood, frisdrank of energiedrankjes gaat grijpen om je op de been te houden. Maar door in plaats daarvan een snelle powernap te nemen, kun je je meer gefocust en minder gestrest voelen, waardoor het veel gemakkelijker wordt om weerstand te bieden aan die hunkering naar suikerhoudende dranken en junkfood die je energieniveau alleen maar verder in een neerwaartse spiraal brengen.

powernap

5. Voordelen Hartgezondheid

Volgens een studie van de Harvard School of Public Health, hebben mensen die regelmatig een dutje doen, minder kans om te overlijden aan een hartaandoening dan degenen die dat niet doen. Dus ga je gang en “rust je ogen”, zoals mijn vader graag beweerde dat hij deed terwijl hij wegdoezelde in zijn favoriete ligstoel – het is goed voor je hart!

6 tips om betere dutjes te doen

powernap

1. Houd het kort

Een luxe dutje van twee uur kan af en toe leuk zijn, maar experts zijn het erover eens dat als u een dutje doet tussen de 12 en 20 minuten, u de voordelen kunt maximaliseren en de nadelen kunt minimaliseren. Een powernap van vijf minuten zal je niet veel helpen, en te lang in slaap blijven kan leiden tot sufheid en het moeilijk maken om in slaap te vallen voor het slapengaan.

powernap

2. Tijd het goed

Een andere manier om de voordelen van een dutje te maximaliseren en mogelijke nadelen te minimaliseren, is door het op het juiste moment te nemen. Hier is een handig Dutje Planner tool die u kunt gebruiken om uw dutjes precies goed te timen op basis van het tijdstip waarop u wakker werd en de duur van uw dutje.

powernap

3. Neem een ​​”cafeïnedutje”

Sommige slaapexperts raden de “cafeïne dutje” -methode aan, waarbij je een kopje koffie of een cafeïnehoudende frisdrank drinkt voordat je een dutje van 10-15 minuten doet. Het doel is om wakker te worden rond dezelfde tijd dat de cafeïne begint te werken, zodat je je gefocust, energiek en klaar om weer aan het werk te gaan voelt. (Maar als in slaap vallen op commando niet je sterkste punt is, kan dit een beetje lastig zijn om uit te voeren.)

powernap

4. Raak de lichten aan

Om ervoor te zorgen dat je dutje echt rustgevend is, heb je misschien hulp nodig bij het creëren van een donkere, stille omgeving. Overweeg een oogmasker te gebruiken om licht te blokkeren en een paar oordopjes om harde geluiden en storende geluiden buiten te sluiten. (Sommige mensen hebben een rustige omgeving nodig om in slaap te vallen, maar ik gebruik liever een witte ruis-app.)

powernap

Als je op zoek bent naar het juiste soort oogmasker om te dutten, raad ik aan om er een te nemen die de contouren heeft om rond je ogen te passen zonder erop te drukken, zoals dit. Het is perfect om te dutten, omdat het het licht blokkeert zonder je oogmake-up te verpesten.

powernap

5. Weet dat rusten beter is dan niets

Soms, ondanks je beste inspanningen om een ​​dutje te doen, heb je het gevoel dat je het nodig hebt, maar het lijkt alsof je niet in slaap kunt vallen. Maar dat is oké – je kunt nog steeds veel van de voordelen van een dutje plukken door rustig te rusten. Concentreer u op langzaam en diep ademhalen, en u zult zich in een mum van tijd verfrist voelen!

powernap

6. Zorg voor voldoende slaap

Een snelle dutje overdag kan nuttig zijn, maar veel van die voordelen houden verband met het elimineren van een slaaptekort. Als je moe bent omdat je ‘s nachts niet genoeg slaapt, zal meer slaap in de vorm van een dutje je natuurlijk helpen om je minder moe te voelen.

Maar er is nog een andere manier om van die voordelen te profiteren: beter slapen (en meer) ‘s nachts! U hoeft niet te vertrouwen op de voordelen van een dutje als u zich al goed uitgerust voelt.

Hoe vind je het om overdag te dutten?

creditSource link

Willemvk
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart